Χωρίς επίσημη παράταση για την δήλωση των ακαθάριστων οικοπέδων συνεχίζεται ο καθαρισμός των οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο.
Πρόκειται για την σύνταξη και υποβολή στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, που θα πρέπει να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες δομημένων ακινήτων που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών και η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου οι εμπλεκόμενοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τήρησης των μέτρων πυροπροστασίας.
Την Παρασκευή, 21 Ιουνίου έληγε επίσημα η προθεσμία για την δήλωση των οικοπέδων ενώ στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την δήλωση του καθαρισμού των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας (https://akatharista.apps.gov.gr/).
Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης και την μεταφορά υπολειμμάτων καθαρισμού και εύφλεκτων υλικών.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά οι υποχρεώσεις των πολιτών συνέθεταν μια εκτενή λίστα, η οποία είχε δημιουργήσει σύγχυση στους ιδιοκτήτες ως προς την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν, πλέον όπως κατέστησε σαφές πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι εργασίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο κλάδεμα των δέντρων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης. Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων θα πρέπει να προβούν στους καθαρισμούς και στο τέλος του μήνα να καταθέσουν έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας.
Σύμφωνα με πηγές, το ζητούμενο από τους πολίτες – σε αυτή την μεταβατική περίοδο – είναι να προβούν στις βασικές αυτές παρεμβάσεις και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα (καθώς ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου) και όχι να επιβληθούν πρόστιμα.
Κατ’ επέκταση, όπως φαίνεται η φετινή περίοδος θα είναι δοκιμαστική και δεν θα επιχειρηθεί η επιβολή προστίμων για τις παραπάνω παρεμβάσεις ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον. Και αυτό επειδή η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε να επανεξετάσεις τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης ο κανονισμός πυροπροστασίας , όπως ισχύει από το 2023, χρειάζεται τροποποιήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις.
Πηγή : /www.insider.gr