Αγγελική Λεβέντη: Τί σημαίνει πολιτισμένη χώρα;

ΑΡΘΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Γράφει η Αγγελική Λεβέντη, Υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Στη ζωή μας, υπάρχουν άνθρωποι που όταν μιλούν για πολιτισμό τον ταυτίζουν με τις καλές τέχνες, με τη μουσική, το θέατρο, το χορό κλπ. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο πολιτισμός ενός τόπου ή μιας χώρας είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι το σύνολο των σχέσεων των ανθρώπων του, αυτό που αποκαλούμε ποιότητα και τρόπο ζωής.
Στην πραγματικότητα, το κριτήριο και το μέτρο για το πόσο πολιτισμένη είναι μια χώρα, αποκαλύπτεται στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας της, στο επίπεδο λειτουργίας των σχολείων και της παιδείας της, στο σεβασμό της στο περιβάλλον, στις συνθήκες εργασίας των πολιτών της, στην οργάνωση του κράτους και της δικαιοσύνης και βέβαια στην ποιότητα της δημοκρατίας της.
Αν θέλουμε δηλαδή, να δούμε και να βαθμολογήσουμε το πόσο επιτυχημένη είναι η πολιτική μιας κυβέρνησης καλό θα είναι να την συγκρίνουμε με όλα τα παραπάνω.


Τι ζούμε σήμερα

Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι η κυβερνητική 4ετία της Νέας Δημοκρατίας μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην Ανατολική Αττική, την περιφέρεια στην οποία ζω, εδώ και πολλά χρόνια και που -για τον λόγο αυτό – αποφάσισα να συμμετέχω ως Υποψήφια Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Μετά από τέσσερα χρόνια πρωτοφανούς ακρίβειας και μισθών απελπισίας για τους νέους, οικονομικού στραγγαλισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανυπαρξίας του “επιτελικού κράτους ” σε κάθε πλημμύρα, φωτιά ή παγωνιά, οικονομικών σκανδάλων και “βιομηχανίας” αναθέσεων, τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα.
Μετά από τις θλιβερές ευρωπαϊκές πρωτιές σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατά την πανδημία και στην διαφθορά και με έναν πρωθυπουργό να παρακολουθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους μέχρι τον αρχηγό της στρατιωτικής ηγεσίας, το δίλημμα των εκλογών είναι σαφές.
Θα στηρίξουμε την ολιγαρχική, προσβλητική δημοκρατία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι βάζουν πάνω από τους πολίτες τα συμφέροντα των “κολλητών”, ή θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων;
Θα συνταχθούμε με τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την αλήθεια, ή θα επιτρέψουμε ξανά στα κέντρα εξουσίας να αφαιρούν τον πολιτισμό από τη ζωή μας;
Τον πολιτισμό που όλοι διεκδικούμε στην καθημερινότητά μας.


Τον Πολιτισμό στην υγεία.

Με πρώτη προτεραιότητα την ίδρυση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Με την ενίσχυση των τοπικών μονάδων υγείας, με την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τη στήριξη του ΕΣΥ, μέσω της παροχής κινήτρων στο υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό στα νοσοκομεία.
Με τη στήριξη της ψυχικής υγείας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλες και όλους όπου παρατηρούμε αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και των εξαρτήσεων.
Με δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας για τους νέους, και την αρωγή σε φορείς όπως το κέντρο “Διέξοδος” στις Αχαρνές.

Τον Πολιτισμό στην οικονομία.

Με την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ουσιαστική αναβάθμιση μισθών και συντάξεων. Με ουσιαστικούς ελέγχους και μέτρα κατά της ακρίβειας και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Με τη στήριξη της μεσαίας τάξης, της υγειούς επιχειρηματικότητας και την ουσιαστική συμβολή του τραπεζικού συστήματος, με την δίκαιη παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη. Με χωροταξικό σχεδιασμό τέτοιο που θα επιτρέπει στις τοπικές οικονομίες να ανθίζουν σε ένα περιβάλλον αξιοκρατίας, διαφάνειας και ισοπολιτείας.

Τον Πολιτισμό στην ασφάλεια.

Για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ένα δυστύχημα όπως αυτό των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή τόσων νέων ανθρώπων. Για να έχουμε ασφαλείς μεταφορές, διευρυμένο δίκτυο υποδομών. Για να μπορέσει επιτέλους η Ανατολική Αττική να διασυνδεθεί πλήρως με το κέντρο της Αθήνας.
Για να πατάξουμε την εγκληματικότητα και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών. Για μια αστυνομία που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και όχι ένα αστυνομικό κράτος που επενδύει στο φόβο των πολιτών.

Τον Πολιτισμό στο περιβάλλον.

Με ένα χωροταξικό σχεδιασμό, που θα επιτρέψει στην Ανατολική Αττική να αναπτυχθεί, να ενισχυθεί οικονομικά, να διαχειριστεί θετικά την Κλιματική Κρίση.
Με δίκαιη κατανομή των πόρων, γιατί ο σχεδιασμός και η περιφερειακή ανάπτυξη, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μιλάμε για βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη.
Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Με βαθιά επίγνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και όχι για να τις χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία κάθε φορά, που καίγονται δάση ή όταν φτάνουν οι φλόγες μέχρι τα σπίτια μας, όπως συνέβη το 2021 και 2022, χωρίς σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο πυρόσβεσης.

 

Τον πολιτισμό στην εκπαίδευση.

Με σύγχρονες σχολικές υποδομές, με αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης με αντίστοιχη πρόνοια για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία και για όλους τους μαθητές.

Τον πολιτισμό στην λειτουργία του κράτους

Με ένα κράτος, σύγχρονο, οργανωμένο, ευρωπαϊκό, που σέβεται και εξυπηρετεί τον πολίτη, χωρίς γραφειοκρατία, απελευθερώνοντάς του χρόνο και κόπο.
Τότε και μόνο τότε θα μπορούμε με υπερηφάνεια να μιλάμε για την πατρίδα μας ως μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα.
Τότε και μόνο τότε θα μπορούμε όλοι μαζί να χτίσουμε από κοινού ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με διαφάνεια στις διαδικασίες, με ειλικρίνεια, με Δικαιοσύνη Παντού.
Γιατί κανονική χώρα είναι η δίκαιη χώρα. Από τους πολίτες, προς τους πολίτες.

Αγγελική Λεβέντη
Υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
τέως Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

 

Μοιραστείτε το…