Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας Αχαρνών
Με την εξαιρετική παράσταση του ΓΕΛ Φυλής ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη έπεσε η αυλαία του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2024 το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου στην αίθουσα του Δημαρχείου Αχαρνών που για 10 ημέρες πλημμύρισε από παιδικές και εφηβικές φωνές των θεατρικών σχολικών ομάδων που έλαβαν μέρος σε αυτό.
Το Φεστιβάλ διοργάνωσε για έκτη χρονιά ο Δήμος Αχαρνών με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και έλαβε χώρα από την Τετάρτη 17 έως την Παρασκευή 26 Απριλίου με στόχο την προβολή του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών που τμήμα του ήρθε στο φως το 2007 από τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής) από την αρχαιολόγο κα Μαρία Πλάτωνος.
Το Φεστιβάλ υλοποιήθηκε υπό τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού Προγραμμάτων και Δράσεων της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Κοινωνικών Δομών και των αντίστοιχων Αντιδημαρχιών και την πολύτιμη βοήθεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού (Υπηρεσία Καθαριότητας) και του Γραφείου Τύπου του Δήμου Αχαρνών.
Επίσης σημαντική ήταν η προσφορά των : Ι.Λ.Ε.Α.(Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών), ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών, με εθελοντές του, της Athens Comics Library, των καλλιτεχνών που συμμετείχαν και των φοιτητών εθελοντών του Ε.Κ.Π.Α.
Καθοριστική για την επιτυχημένη υλοποίηση του Φεστιβάλ ήταν, στα πλαίσια των διεπιστημονικών και δια-καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, η συνδρομή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης που ευγενικά μας παραχώρησε την Έκθεση κόμικς Oresteia Reversed με έργα είκοσι τριών καλλιτεχνών με επιμελήτρια την εξαιρετική κα Καλλιόπη Λιαδή. Η έκθεση είχε μεγάλη επισκεψιμότητα από το μαθητικό και το ενήλικο κοινό και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια.
Η μεταφορά της έκθεσης δεν ήταν τυχαία. Το θέμα της Ορέστειας, ιδωμένο μέσα από την τέχνη των κόμικς, μιας τέχνης ιδιαίτερα αγαπητής στα παιδιά, αποτέλεσε έναν οικείο τρόπο προσέγγισης της τριλογίας του Αισχύλου και των εννοιών που θίγει: του δικαίου, της δημοκρατίας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Έννοιες διαχρονικές που προβληματίζουν έντονα τους σύγχρονους νέους.
Η έκθεση μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια (εικαστικά και θεατρικά) έγινε αφορμή να αναλογιστούμε τις οδυνηρές συνέπειες της αυτοδικίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μέσα από τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στις νεαρές ηλικίες εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και να αναστοχαστούμε ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των διαφορών δεν είναι ο θυμός και η αντεκδίκηση αλλά ο διάλογος, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση και η αρμονική συνύπαρξη.
Συγκεκριμένα με αφορμή τα έργα της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν:
α) Εικαστικό εργαστήρι με συμμετέχοντες τους καλλιτέχνες-δημιουργούς comics κα Κάλλη Ντολτσέτη, Κα Βάλια Καπάδαη και κα Όλια Ντακογιάννη που συνομίλησαν με τους μαθητές για το πως δημιούργησαν έργα τους, ενώ σχεδίασαν με τα παιδιά που συμμετείχαν με ενθουσιασμό και αστείρευτη φαντασία, κόμικς εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα.
β) Θεατρικό εργαστήρι με τίτλο “Ευμενίδες”. Ένα θεατρικό παιχνίδι που ενθουσίασε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που με σκηνοθετικές οδηγίες στη σκηνή του Δημαρχείου αναπαράστησαν την πρώτη δίκη της αρχαιότητας και ξετύλιξαν τον μύθο της τραγωδίας που επιλέχθηκε ως η πλέον κατάλληλη για να κατανοήσουν οι μαθητές μέσα από τη θεατρική πράξη τις αρνητικές συνέπειες της βίας και της αυτοδικίας.
Επιπρόσθετα στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος οχτώ σχολεία ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας και συμμετείχαν στην εικαστική δραστηριότητα γκράφιτι με τίτλο: «Ζωγραφίζω τους τοίχους του σχολείου μου με θέματα εμπνευσμένα από το αρχαίο θέατρο». Τα έργα που φιλοτέχνησαν οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους, παραγωγές μιας pop κουλτούρας τόσο ταιριαστής με την ηλικία τους, συνιστούν εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο και προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα του αρχαίου θεάτρου: τα αρχαία θέατρα δεν είναι απλά μνήμες του παρελθόντος. Είναι μνήμη του μέλλοντος. Όπως και τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου.
Όλες οι παραστάσεις των μαθητών ήταν εξαιρετικές. Η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών ήταν συγκινητική.
Το Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το αρχαίο θέατρο, γέννημα της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ιδεών και τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες του. Μέσα από την απελευθερωτική δύναμη του θεατρικού λόγου, της μουσικής, του χορού και της εικαστικής έκφρασης το Φεστιβάλ στάθηκε αφορμή για ένα γοητευτικό ταξίδι τέχνης και εμπειρίας για όλους μας, μια πάνδημη γιορτή σε μια εποχή που διεκδικεί τον πολιτισμό της συμπερίληψης και όχι του αποκλεισμού.
Οι μαθητικές θεατρικές και εικαστικές ομάδες ξεδίπλωσαν το μεγαλείο της ερασιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, μυήθηκαν και μας μύησαν στο αρχαίο δράμα με τη δική τους νεανική, οικουμενική ματιά. Μας ψυχαγώγησαν και μας δίδαξαν – εξάλλου θέατρο και παιδεία ήταν έννοιες αδιάρρηκτα συνδεδεμένες στην αρχαιότητα και οι θεατρικές παραστάσεις ονομάζονταν διδασκαλίες- φέρνοντας στο προσκήνιο καίρια ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, άλλοτε μέσα από την τραγωδία όπως η Αντιγόνη και άλλοτε μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της κωμωδίας του Αριστοφάνη όπως η Ειρήνη, οι Βάτραχοι, οι Αχαρνής, οι Όρνιθες, ο Πλούτος που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ. Φαντασία και πραγματικότητα μπλέχτηκαν μοναδικά σε ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι, ενεργοποίησαν τη λογική και το συναίσθημά μας και μας παρέσυραν στον κόσμο των παιδιών. Των παιδιών που διεκδικούν τη δική τους θέση, τη θέση που τους αξίζει, τη θέση που τους ανήκει με τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής.
Στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ συμμετείχαν εννέα σχολεία με θεατρικές παραστάσεις, πέντε σχολεία στο εικαστικό και στο θεατρικό εργαστήρι. Επίσης οχτώ σχολεία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Τμήματος Αρχαιολογίας για συμμετοχή στην εικαστική δραστηριότητα γκράφιτι με θέματα εμπνευσμένα από το αρχαίο θέατρο.
Από τις Αχαρνές συμμετείχαν :1ο Δημοτικό Αχαρνών, 10ο Δημοτικό Αχαρνών, 14ο Δημοτικό Αχαρνών, 4ο Γυμνάσιο Αχαρνών,10ο Γυμνάσιο Αχαρνών, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αχαρνών, 4ο ΓΕΛ Αχαρνών, 6ο ΓΕΛ Αχαρνών, 1ο ΕΠΑΛ Αχαρνών, 3ο ΕΠΑΛ Αχαρνών, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Εκτός των σχολείων των Αχαρνών συμμετείχαν : Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδος για δεύτερη συνεχή χρονιά (Έναρξη), το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Γυμνάσιο Ελληνικού -APS Πειραιά και το ΓΕΛ Φυλής (Λήξη).
Ένα τεράστιο μπράβο σε όλα αυτά τα υπέροχα παιδιά και τους ακούραστους δασκάλους τους και ένα μεγάλο μπράβο στους θεατές παιδιά που παρακολούθησαν τις παραστάσεις υποδειγματικά με απόλυτο σεβασμό που θα ζήλευε και το πιο εκπαιδευμένο κοινό της Επιδαύρου.
Απονεμήθηκαν έπαινοι :
- Στα σχολεία: 1ο Δημοτικό Αχαρνών, 10ο Δημοτικό Αχαρνών, 14ο Δημοτικό Αχαρνών, 4ο Γυμνάσιο Αχαρνών,10ο Γυμνάσιο Αχαρνών, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αχαρνών, 4ο ΓΕΛ Αχαρνών, 6ο ΓΕΛ Αχαρνών, 1ο ΕΠΑΛ Αχαρνών, 3ο ΕΠΑΛ Αχαρνών, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ΓΕΛ Φυλής, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας, Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, Ευρωπαϊκό Πρότυπο Ελληνικού APS Πειραιά, Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα CGS.
- Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στην κα Καλλιόπη Λιαδή, επιμελήτρια της έκθεσης
- Στην πρόεδρο του Athens Comics Library κα Λήδα Τσενέ
- Στους καλλιτέχνες – δημιουργούς κόμικς για την υλοποίηση του εικαστικού εργαστηρίου κυρίες Βάλια Καπάδαη, Όλια Ντακογιάννη και Κάλλη Ντολτσέτη
- Στο ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών και τους εθελοντές του Δουραμάνη Ιωάννα, Κατσανό Λεωνίδα, Μπάλιου Ευανθία , Παράσχου Ευτυχία, Πετούμενου Παρασκευή
- ΣΤΗΝ ΙΛΕΑ (Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών) και στην κα Κλαδιά Μαργαρίτα, Γενική Γραμματέα ΙΛΕΑ, Ιστορικό- Αρχαιολόγο για τη συμβολή της στην κατανόηση της Ορέστειας από τους μαθητές και την προετοιμασία τους στο εικαστικό και θεατρικό εργαστήρι.
- Στους εθελοντές φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Διόλατζη Αναστασία, Θεοδωροπούλου Φιλιππία, Κουτσολέλο Γεώργιο – Ρωμανό και
- Στην εθελόντρια μέλος του 3ου ΚΑΠΗ κα Μακρή Ελένη για το ράψιμο των κοστουμιών που χρησιμοποιήθηκαν στο Θεατρικό Εργαστήρι «Ευμενίδες».
Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής για την ηθική της στήριξη, τον δημοσιογράφο κο Γιώργο Αποστολίδη του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84 για την παρουσίαση του Φεστιβάλ στην εκπομπή του και όλο τον Τοπικό Τύπο των Αχαρνών έντυπο και ηλεκτρονικό για την πολύχρονη συμπαράστασή του στις δράσεις μας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αχαρνών .
Ένα τεράστιο ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία, τη στήριξη και τον ακάματο ζήλο όλων όσων συμμετείχαν στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2025 με την υπόσχεση για καινοτόμες δράσεις που προάγουν τη δημιουργική έκφραση και δημιουργούν δεσμούς φιλίας.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Μετά από δέκα ημέρες δημιουργίας, θεατρικής έκφρασης και εικαστικής έμπνευσης η αυλαία έπεσε, τα φώτα έσβησαν και η σκηνή άδειασε στο 6ο μαθητικό φεστιβάλ αρχαίου δράματος που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Αχαρνών, υπό την σχεδιασμό και την επιμέλεια του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας, την υποστήριξη του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης” και τη συνεργασία της ΙΛΕΑ και του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ.
Η τελευταία ημέρα του αναγνωρισμένου Πανελλαδικώς μαθητικού φεστιβάλ έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο από τα παιδιά του ΓΕΛ Φυλής τα οποία συνεπήραν τους θεατές με το ταλέντο τους και την εξαιρετική παράσταση που ανέβασαν.
Την τελική πινελιά σε αυτό το θεατρικό δεκαήμερο που ήταν αφιερωμένο στο αρχαίο θέατρο, την έβαλαν οι βραβεύσεις των σχολείων που συμμετείχαν αυτές τις ημέρες είτε με τις θεατρικές τους ομάδες είτε με την ανάμειξη τους στο εικαστικό σκέλος του φεστιβάλ.
Φανερά ικανοποιημένοι όλοι οι συντελεστές για την επιτυχία και την αποδοχή του φεστιβάλ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά και συμφώνησαν ότι αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Πηγή : Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας Αχαρνών