Φωτιά στην Αττική: Ζημιές σε 1.238 κτίρια – Σοκάρουν τα νέα στοιχεία του Copernicus

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 Ανεπανάληπτο το μέγεθος της καταστροφής το οποίο προκάλεσε η φωτιά στην Αττική – Καταστράφηκαν ολοσχερώς περιουσίες, σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι

Την ώρα που το αφήγημα της Κυβέρνησης για τη φωτιά στην Αττική, διά στόματος πρωθυπουργού, πάσχει από ένδεια πραγματικών δεδομένων, το Copernicus φέρνει στο φως της δημοσιότητας ακόμη ένα κομμάτι του παζλ με την ανεπανάληπτη καταστροφή που έχει προκληθεί στο λεκανοπέδιο.

Όπως αναφέρει, 1.238 κτίρια έχουν υποστείς ζημιές και 104.130 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Πιο συγκεκριμένα, το Copernicus, που παραθέτει και σχετικούς χάρτες, αναφέρει ότι «η Ομάδα Χαρτογράφησης μας παρέδωσε το προϊόν διαβάθμισης για την πυρκαγιά βορειοανατολικά της Αθήνας στην Ελλάδα.

Από τις 15 Αυγούστου: έχει εντοπιστεί καμένη έκταση συνολικώς 104.130 στρεμμάτων και 1.238 πληγέντα κτίρια.

– Η πρώτη αναφορά. «Στις 11 Αυγούστου 2024, περίπου στις 12:00, αναφέρεται ότι μια πυρκαγιά έπληξε την περιοχή της Αττικής, κοντά στο χωριό Βαρνάβας στην Ελλάδα. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους, με ορισμένες φλόγες να εκτοξεύονται σε ύψος 25 μέτρων. Ο ιστορικός τόπος του Μαραθώνα είναι μεταξύ των περιοχών όπου οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σπίτια και ιδιοκτησίες στην κοντινή πόλη Βαρνάβας καίγονται, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

12/08 (06:56) – Έναρξη ενεργοποίησης της υπηρεσίας Copernicus EMS

Στις 12 Αυγούστου 2024 και ώρα 06:56, η Ελλάδα, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus EMS Rapid Mapping για να καλύψει το συμβάν πυρκαγιάς που πλήττει την Περιφέρεια Αττικής. Ζητήθηκε από το Copernicus EMS Rapid Mapping να παράσχει αρχική χονδρική εκτίμηση, χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης για την έκταση της πυρκαγιάς και την εκτίμηση των ζημιών.

Η σχετική εικόνα για τη φωτιά στην Αττική:

Μέχρι στιγμής, επισήμως: 104 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα προς χρήση, 40 έχουν καεί ολοσχερώς και θα κατεδαφιστούν

Όσον αφορά στις επίσημες ανακοινώσεις για τις καταστροφές από τη φωτιά στην Αττική, με τις αυτοψίες να είναι σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους ελέγχους των ειδικών κλιμακίων της Πολιτικής Προστασίας από τις 104 κατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλες προς χρήση μέχρι τώρα, τουλάχιστον 40 έχει διαπιστωθεί ότι κάηκαν ολοσχερώς και κρίθηκαν καταδαφιστέες ενώ οι υπόλοιπες χρειάζονται επισκευές.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία από την Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε καθημερινή βάση και πραγματοποιούν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές σε περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου 2024.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιήθηκαν τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ -υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής- με περισσότερους από 60 μηχανικούς και πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε οκτώ Δήμους της Αττικής, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου των αυτοψιών, το οποίο και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε συνέχεια επικοινωνίας και συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες και τους Δήμους της περιοχής.

Ειδικότερα, οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΓΔΑΕΦΚ έλαβαν χώρα σε πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, καθώς οι επισκέψεις και οι αυτοψίες εδράζονται στην καθοδήγηση και ενημέρωση από τα στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνολικά, μέχρι τώρα, στους παραπάνω οκτώ Δήμους της Αττικής, διενεργήθηκαν 184 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 158 σε κατοικίες, 21 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους.

Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 104 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 40 και 64 αντίστοιχα. Επίσης, 54 κατοικίες χαρακτηρίζονται -μετά και τη διενέργεια των αυτοψιών- ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες -ενδεχομένως- ελαφριές ζημιές.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ και τις επόμενες ημέρες στην Αττική, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα αιτήματα των πολιτών.

Τέλος, όσο αφορά το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής που είναι, επίσης, στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, 30 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Πηγή : https://www.in.gr

Μοιραστείτε το…