Παρέμβαση Καραμέρου στη Βουλή για το φαινόμενο των αγριογούρουνων στις γειτονιές της βορειοανατολικής Αττικής

ΒΟΥΛΕΤΕΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Σοβαρά προβλήματα από την αύξηση του πληθυσμού των άγριων χοίρων σε κατοικημένες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής» κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος.

Στην Ανατολική Αττική και ειδικότερα στις περιοχές των Αχαρνών Θρακομακεδόνων, του Διονύσου αλλά και του Μαραθώνα, η παρουσία αγριόχοιρων κοντά σε σπίτια, αυλές και πλατείες έχει πολλαπλασιαστεί κατακόρυφα. Τα άγρια ζώα είναι απολύτως εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν από το βουνό στους οικισμούς με μεγάλη ευκολία.

Εντύπωση προκαλούν βίντεο που κυκλοφορούν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες με μετακινούμενες αγέλες μεγάλων και μικρών αγριογούρουνων, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Ειδικά για τις Αχαρνές, το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «εκρηκτική» την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια και υπογραμμίζουν ότι σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης της άγριας πανίδας στη χώρα μας, σημειώνει ο Γιώργος Καραμέρος.

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει δραστικά την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων αλλά και πότε θα εκπονηθεί μια αναλυτική μελέτη διαχείρισης της άγριας πανίδας της χώρας μας.

  • OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα από την αύξηση του πληθυσμού των άγριων χοίρων σε κατοικημένες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής»

Στην Ανατολική Αττική και ειδικότερα στις περιοχές των Αχαρνών Θρακομακεδόνων, του Διονύσου αλλά και του Μαραθώνα, η παρουσία αγριόχοιρων κοντά σε σπίτια, αυλές και πλατείες έχει πολλαπλασιαστεί κατακόρυφα. Τα άγρια ζώα είναι απολύτως εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν από το βουνό στους οικισμούς με μεγάλη ευκολία. Εντύπωση προκαλούν βίντεο που κυκλοφορούν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες με μετακινούμενες αγέλες μεγάλων και μικρών αγριογούρουνων, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Ειδικά για τις Αχαρνές, το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Σε έρευνα της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εντοπίζεται η υπέρμετρη αύξηση στην Ελλάδα, την τελευταία διετία, ενώ επισημαίνεται το γεγονός ότι έχει μικρύνει ο κύκλος αναπαραγωγής τους, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής οι χειμώνες έγιναν ηπιότεροι, με αποτέλεσμα να γεννούν τρεις φορές ανά δύο χρόνια, έξι με δέκα μικρά, τα οποία επιβιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό, εξαιτίας της ευκολότερης πρόσβασης σε τροφή.

Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε πάνω από 600.000 σε ολόκληρη την επικράτεια. Πέραν των προαναφερόμενων υφίστανται αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς η πλειονότητα του πολλαπλασιασμού των αγριογούρουνων αναφέρεται σε υβρίδια αγριογούρουνα.

Επειδή οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «εκρηκτική» την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια και υπογραμμίζουν ότι σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης της άγριας πανίδας στη χώρα μας,

Επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς σε πολλές περιοχές της χώρας ο πληθυσμός τους δεν έχει φυσικούς εχθρούς και πολλαπλασιάζεται με γοργούς ρυθμούς, συνεπώς υποστηρίζεται ως αναγκαία η χαρτογράφηση των μεγάλων πυκνοτήτων προκειμένου να υπάρξει χάραξη μιας νέας πολιτικής διαχείρισής τους.

Επειδή παρατηρείται μεγάλη αδράνεια στο θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος, όταν τα περιστατικά που έχουν ανακύψει σε πανελλαδικό επίπεδο δημιουργούν ήδη οξυμένα προβλήματα,

Επειδή μόνον η πολιτική αύξησης του κυνηγιού δεν έχει λύσει το πρόβλημα καθώς οι αγριόχοιροι μπαίνουν σε λειτουργία επαγρύπνησης ότι υπάρχουν θηρευτές και αλλάζουν την συμπεριφορά τους, τρέφονται άλλες ώρες και μετακινούνται περισσότερο από περιοχή σε περιοχή ενώ προσπαθούν να αναπαραχθούν περισσότερο και πιο γρήγορα (το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες με όσα γνωρίζουμε για την διαχείριση ειδών – conservation),

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει δραστικά την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε συνέχεια του υφιστάμενου πλαισίου αντιμετώπισης του φαινομένου;
  2. Πότε θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μια αναλυτική μελέτη διαχείρισης της άγριας πανίδας της χώρας μας;
  3. Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους αλλά και με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ);
  4. Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ελέγχων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε δείγματα χοίρων που θηρεύτηκαν βάσει της σχετικής αποφάσεως και στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης ελέγχου για την αφρικανική πανώλη των χοίρων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Καραμέρος Γιώργος

Μοιραστείτε το…