Μετά την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού του ΟΑΣΑ ύστερα από αρκετές περιπέτειες και καθυστερήσεις, την Τρίτη (30/7) υπεγράφησαν οι δύο συμβάσεις της παραχώρησης του έργου που θα έχει 8ετή διάρκεια. Είχαν ηδη φτάσει στην Αθήνα τα πρώτα 130 λεωφορεία από τα συνολικά 211 που είναι υποχρεωμένος ο ανάδοχος να προμηθευτεί προκειμένου να μπορέσει να εκτελέσει το έργο. Η προμήθεια των υπολοίπων αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Τα πρώτα δρομολόγια
Τα δρομολόγια με τα πρώτα 30 καινούρια λεωφορεία στην Ανατολική Αττική θα αρχίσουν να εκτελούνται στα τέλη Αυγούστου, ενώ το σύνολό τους αναμένεται να ενταχθεί στον προγραμματισμό του ΟΑΣΑ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Σε δεύτερο χρονο, που υπολογίζεται περίπου τον Οκτώβριο, θα αρχισει να υλοποιείται και το τμήμα της σύμβασης που αφορά τις γραμμές της Δυτικής και Βόρειας Αττικής που θα εξυπηρετεί η κοινοπραξία.
Το νέο αμαξοστάσιο της ανάδοχης κοινοπραξίας στο Κορωπί, από το οποίο θα εκκινούν τα λεωφορεία που θα εξυπηρετούν τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Γιώργο Σπηλιόπουλο.
Αμαξοστάσιο ΚορωπίουΑμαξοστάσιο Κορωπίου
Οπως επεσήμανε ο κ. Σταικούρας, όλα τα λεωφορεία είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ , ενώ βάσει του προγραμματισμού, έως το τέλος του 2024, εκτός των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα κυκλοφορούν και τα 211 νέα λεωφορεία στη Δυτική και Ανατολική Αττική.
Οι περιοχές που θα εξυπηρετηθούν
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, για τις περιαστικές γραμμές της Αν. Αττικής έχουν παραληφθεί ήδη και τα 96 οχήματα (61 12μέτρα, 30 αρθρωτά 18μέτρα και 5 Midi 8μέτρα) τα οποία, σταδιακά, θα ξεκινήσουν από τα τέλη Αυγούστου να εκτελούν δρομολόγια σε 25 γραμμές, αντικαθιστώντας τα παλαιά οχήματα, τα οποία είναι σήμερα σε κυκλοφορία. Πρόκειται για λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τις περιοχές Παιανία, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Γέρακας, Ραφήνα, Σπάτα, Λούτσα, Ανάβυσσος, Π. Φώκαια, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Μαραθώνας, Ν. Μάκρη, Βάρη, Βάρκιζα, Σαρωνίδα, Βουλιαγμένη.
Οσον αφορά τις περιαστικές γραμμές της Δυτικής Αττικής, έχει ξεκινήσει η σταδιακή προμήθεια και των υπόλοιπων 115 νέων οχημάτων (112 12μέτρα και 3 Midi 8μέτρα) που θα εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο στις υπόλοιπες 38 γραμμές της Δυτικής Αττικής, οι οποίες εξυπηρετούν περιοχές, όπως Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μαγούλα, Φυλή. Ήδη, έχουν παραληφθεί τα πρώτα 34 λεωφορεία και τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η προμήθεια και των υπολοίπων οχημάτων.
Λίγο μετά την επιθεώρηση των νέων οχημάτων στο αμαξοστάσιο υπεγράφησαν και οι δίδυμες συμβάσεις μεταξύ του ΟΑΣΑ και της Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής, η οποία προέκυψε από τη σύμπραξη επιχειρήσεων ΚΤΕΛ με τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 196,03 εκ. ευρώ για το τμήμα Α της Ανατολικής Αττικής και 204,33 εκ. ευρώ για το τμήμα Β της Δυτικής Αττικής για τα έτη από το 2025 έως και το 2032. Στη σύμβαση προβλέπεται και δικαίωμα προαίρεσης για την επαύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου έως 4% δηλαδή κατά 7.535.356,12 € πλέον ΦΠΑ, καθώς επίσης και ρήτρα καυσίμου, η οποία μπορεί να μεταβάλλει το τίμημα.
Η προσφερόμενη τιμή εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου ανέρχεται σε 2,339 ευρώ ανά οχημα το χιλιόμετρο πλέον ΦΠΑ, για το πρώτο έτος της σύμβασης.
Το δικαίωμα προαίρεσης μπορεί να περιλαμβάνει την προσθήκη επιπλέον γραμμών ή δρομολογίων υφιστάμενων γραμμών σε σχέση με εκείνα που είχαν υπολογιστεί κατά τη ανάθεση της σύμβασης έως του συνολικού ποσοστού του 4%. Μπορεί να ασκηθεί μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της σύμβασης μέχρι την εξάντληση του διατιθέμενου ποσού.
Τι ορίζει η σύμβαση
Οσον αφορά τα δρομολόγια η σύμβαση ορίζει τα εξής:
– Για το πρώτο τμήμα που αφορά την παροχή υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών με αστικά λεωφορεία για την Ανατολική Αττική, ο ανάδοχος αναλαμβάνει τη λειτουργία σε 25 Λεωφορειακές Γραμμές για την εξυπηρέτηση των οποίων θα πρέπει να προγραμματίζονται 1.188 δρομολόγια κατά τις τυπικές καθημερινές ημέρες. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται 96 οχήματα (εκ των οποίων τα 61 πρέπει να είναι 12 μέτρων, τα 30 να είναι 18 μέτρων και τα 5 να είναι 8 μέτρων).
Το σύνολο των οχηματοχιλιομέτρων που θα εκτελούνται ετησίως κατά τη συνολική διάρκεια της 8ετούς σύμβασης ανέρχεται σε 9.564.731,35 οχηματοχιλιόμετρα.
– Για το δεύτερο τμήμα που αφορά τη Δυτική Αττική ο ανάδοχος θα λειτουργεί 38 Λεωφορειακές Γραμμές προγραμματίζοντας 1.757 δρομολόγια κατά τις τυπικές καθημερινές ημέρες. Για αυτά πρέπει να διαθέτει 115 οχήματα (εκ των οποίων τα 112 πρέπει να είναι 12 μέτρων και τα 3 να είναι 8 μέτρων). Το σύνολο των οχηματοχιλιομέτρων που θα εκτελούνται ετησίως ανέρχεται σε 9.971.214,21.
Ο ανάδοχος έχει προθεσμία ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι να θέσει σε κυκλοφορία τον προβλεπόμενο αριθμό καινούργιων λεωφορείων (συμπεριλαμβανομένων και των εφεδρικών) και να λειτουργήσει τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις αμαξοστασίων. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 8ετής και παρά την υπογραφή της, ο χρόνος της αρχίζει να μετράει από τη δρομολόγηση του συνόλου των καινούργιων λεωφορείων με εγκατεστημένο τον απαραίτητο εξοπλισμό τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο σύνολο των οχημάτων.
Η εγκατάσταση αλλά και η συντήρηση του εξοπλισμού αυτού είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει να υλοποιείται η σύμβαση και προβλέπεται ότι θα γίνει με δαπάνη του αναδόχου. Και τα δύο συστήματα θα πρέπει να είναι συμβατά και διασυνδεδεμένα με τα αντίστοιχα του ΟΑΣΑ. Ειδικά το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) θα πρέπει να εξασφαλίζει αξιόπιστα στοιχεία ως προς τους επιβάτες ανά κατηγορία κομίστρου και τα έσοδα απ’ την εκτέλεση του ανατιθέμενου έργου.
Βάσει της σύμβασης ορίζεται επίσης ότι ο ανάδοχος δεν μπορεί να προβαίνει σε τροποποιήσεις του προγράμματος του συγκοινωνιακού έργου παρά μόνο έπειτα από την έγκαιρη υποβολή τεκμηριωμένου σχετικού αιτήματος στον ΟΑΣΑ και την αντίστοιχη γραπτή συμφωνία του ΟΑΣΑ.
Σε περίπτωση απόκλισης της παροχής συγκοινωνιακού έργου από τα συμφωνημένα (π.χ. ακύρωση δρομολογίων, αλλαγή προγράμματος, τροποποίηση διαδρομής, υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας, κλπ.) για οποιοδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, καθώς και των εξαιρετικών περιπτώσεων λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων εργασιών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, πορειών, σε λεωφορειακές οδούς, ο Ανάδοχος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει το επιβατικό κοινό με κάθε πρόσφορο μέσο με προτεραιότητα την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των συστημάτων τηλεματικής.
Παράλληλα οφείλει να ενημερώνει τον ΟΑΣΑ εντός 24 ωρών για την όποια απόκλιση, την αιτία και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει (ή έχει ήδη λάβει) για την επαναφορά στην κανονική εκτέλεση του έργου, αλλά και για τα προβλήματα που καταγράφονται από παράπονα επιβατών, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.
Πηγή : http://atticaonline.gr