Τιμές τροφίμων – Απρίλιος 2024: Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το κρέας κατά 1,6%

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιπλέον αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παρατηρείται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Η.Ε. για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO).

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε όλον τον κόσμο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της ανόδου της τιμής του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών. Ο δείκτης της τιμής των τροφίμων που υπολογίζεται από τον FAO, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών ενός «καλαθιού» βασικών προϊόντων, αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φτάνοντας τις 119,1 μονάδες. Ο δείκτης υποχωρούσε σταθερά από τον Αύγουστο μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Σε ετήσια βάση πάντως καταγράφεται υποχώρηση των τιμών κατά 9,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Τον Απρίλιο, η τιμή του κρέατος ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+1,6%) παγκοσμίως. 

Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών.

Αντιθέτως, υποχώρησε η τιμή του χοιρινού, λόγω της μειωμένης ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα. Η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 0,3%, κάτι που αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την επόμενη σοδειά σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. 

Την ίδια αύξηση παρουσίασε και η τιμή των ελαίων φθάνοντας σε υψηλό 13 μηνών, καθώς οι υψηλότερες τιμές για το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο αντιστάθμισαν ελαφρώς τις χαμηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο. Aντιθέτως, από τα προϊόντα βάσης σημαντική μείωση παρουσίασε η ζάχαρη (-4,4%) αφού αναμένεται αύξηση της παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία, καθώς βελτιώνεται ο καιρός.

Η τιμή των γαλακτοκομικών μειώθηκε οριακά, κατά 0,3%, τερματίζοντας έξι συνεχόμενους μήνες αυξήσεων, λόγω της υποτονικής ζήτησης για εισαγωγές αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη καθώς και από τις χαμηλότερες παγκοσμίως τιμές στο τυρί. Αύξηση, όμως, παρουσίασαν οι τιμές στο βούτυρο, λόγω της σταθερής ζήτησης.

Οι προβλέψεις σιταριού για το 2024 περιορίστηκαν

Ο FAO δημοσίευσε επίσης μια νέα σύντομη έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, αυξάνοντας ελαφρά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια συνολική παραγωγή δημητριακών το 2023 σε 2.846 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,2% από το προηγούμενο έτος. Η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει κυρίως νέες πληροφορίες από τη Μιανμάρ και το Πακιστάν. Η πρόβλεψη για την παγκόσμια χρήση σιτηρών αυξήθηκε σε 2.829 εκατομμύρια τόνους, αντικατοπτρίζοντας κυρίως υψηλότερη από την προηγουμένως αναμενόμενη χρήση ζωοτροφών αραβοσίτου και κριθαριού. Η παγκόσμια χρήση καλαμποκιού αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 1,6 % κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ για το σιτάρι αυξάνεται κατά 1,9 τοις εκατό και για το ρύζι μειώνεται ήπια.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να τελειώσουν τη σεζόν του 2024 στους 890 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 2,1% από την αρχή του έτους, υποδεικνύοντας μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 30,9%. Ο FAO προσάρμοσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024, που τώρα ανέρχεται σε 791 εκατομμύρια τόνους, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά εξακολουθεί να σημειώνει αύξηση 0,5 τοις εκατό από το 2023. Για τις καλλιέργειες χονδρόκοκκου, η κύρια περίοδος συγκομιδής ξεκινά σύντομα στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου και οι πρόσφατες αντίξοες καιρικές συνθήκες έχουν περιορίσει τις προοπτικές απόδοσης στις κορυφαίες χώρες παραγωγής, ιδίως στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

https://www.alphafreepress.gr/2024/05/03/oikonomia/times-trofimon-aprilios-2024-ayksisi-kata-03-symfona-me-ton-oie

 

Πηγή: cnn.gr

 

Μοιραστείτε το…