Το Ολυμπιακό Χωριό θα αποκτήσει εμπορικό κέντρο σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου στις αναξιοποίητες εδώ και σχεδόν 20 χρόνια εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού που βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες και φιλοξενεί περισσότερα από 2.200 σπίτια και 10.000 κατοίκους, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός και να επιλεγεί ο ιδιώτης με τον οποίο θα υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια, έως ότου κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο, με καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καφετέριες, φούρνους, τράπεζες, καταστήματα τηλεφωνίας αλλά και φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια και γήπεδα 5Χ5, όμως πλέον έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των συλλόγων του οικισμού καθώς και του Δήμου Αχαρνών. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του οικιστικού συγκροτήματος, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενσωματωθεί, έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, ο οικισμός στην ευρύτερη περιοχή.

Ο οικισμός του Ολυμπιακού Χωριού, συνολικού εμβαδού 1.240.220 τ.μ., κατασκευάστηκε υπό «ειδικές» συνθήκες, αποτελώντας ένα νέο δεδομένο για την πολεοδομική ιστορία της χώρας, καθώς για πρώτη φορά ανεγέρθηκε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας οικιστικό συγκρότημα με διπλό προορισμό. Κλήθηκε δηλαδή να καλύψει προδιαγραφές και απαιτήσεις δύο φάσεων «λειτουργίας» διευρυμένων χρήσεων, της ολυμπιακής περιόδου, όπου φιλοξενούσε αθλητές, και της μετα-ολυμπιακής περιόδου, όπου τα σπίτια διατέθηκαν σε δικαιούχους του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ), στην κατοχή του οποίου είχε περιέλθει άλλωστε, έπειτα από αναγκαστική απαλλοτρίωση, η συνολική έκταση (Πάτημα Δημόγλη). Πλέον, έχει 28 τυπικούς οικισμούς, όσα δηλαδή και τα οικιστικά οικοδομικά τετράγωνα, όπου βρίσκονται 2.292 κατοικίες, καλύπτοντας τις οικιστικές ανάγκες περίπου 10.000 πολιτών.

Η πρώτη μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό της ΔΥΠΑ, έπειτα από ανάθεση, η εταιρεία Deloitte Business Solutions, κατέληξε σε τρία σενάρια αξιοποίησης του πολεοδομικού κέντρου, ήτοι των οικοδομικών τετραγώνων 3α και 4 (ΟΤ 3α και ΟΤ 4), με εμβαδό 11.097 τ.μ. και 92.080 τ.μ. αντίστοιχα: τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, τη δημιουργία ψυχαγωγικού κέντρου και τη δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου, κοινότητας γνώσης και καινοτομίας.

Με βάση τόσο το αρχικό σχέδιο πριν από 20 χρόνια, όσο και τις ανάγκες των κατοίκων εκεί, όπως αυτές καταγράφηκαν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ τον Μάρτιο 2023, αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία για την υλοποίηση του πρώτου σεναρίου, δηλαδή η δημιουργία εμπορικού κέντρου και συνοδευτικών αθλητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Τον Απρίλιο ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των ακινήτων της Υπηρεσίας Απασχόλησης και εντός του Μαΐου, η ΔΥΠΑ διαβίβασε έγγραφο στο Ταμείο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αξιοποίηση

Μοιραστείτε το…